Firmanızın günlük yaşamdaki pratik uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz?
Ofislerde teknolojik çözümler sunuyoruz. Günümüzde evlerimiz gibi ofislerimiz de küçülüyor.
Ya da ofisler küçük kalırken işler büyüyor.
İstisnalar kaideyi bozmasa da, dar alanda minimal çözümler sunmamız gerekiyor.
Yönetici kadrosunun yoğun olduğu durumlarda odaların çoğalması, çoklu çalışanların olduğu ofislerde ise açık ofis tasarımlarıyla yerleşim planlamamız gerekiyor.
Şirket hedefine göre sayıyı ileride sorun yaşanmayacak seviyede tutmak gerekiyor.
HCA mimarlık olarak tasarladığımız ofisleri, hem iş ortamı hem de yaşam alanı olarak planlarız.
Hemen hepimiz ofisimizden fazla evimizde vakit geçirdiğimiz için, ofislerin yaşanan bir alan olmasına çalışıyoruz.
Çalışanların ve misafirlerin rahat edebileceği ferah alanlar tasarlamak, çalışanların daha aktif ve kaliteli işler yapabilmesini sağlayacaktır.
Bizde bu yüzden ofis tasarımı yaparken ferah olmasına ve her bir metre karesini verimli, kullanmaya çalışıyoruz.
Ofislerde Teknolojik çözümler / ofis mobilya tasarımı.
Ofislerde Teknolojik Çözümler verimlilik, insan psikolojisi ve çalışma hayatına katkısı nedir?
Tasarımı yapılacak olan ofis için öncelikle mekânda ne iş yapılacağı ve o mekânın kaç kişi tarafından kullanılacağına bakıyoruz.
Müşterilerinize ve size maksimum verimlilik sağlayacak, çalışanların ekip içerisinde rahatlıkla fikir alışverişi yapabilecekleri, rahat ve aidiyet duygusuyla çalışabilecekleri ortamlar tasarlıyoruz.
Son dönemlerde açık ofislerin verimlilik artırmasında ve çalışanların birbiri ile diyalogda olmasının psikolojik etkisi olduğu İK yetkilileri tarafından söylenmekte ve gözlemlenmektedir.
Ofis tasarımı yaparken ergonomik olmasını planlarız.
Aydınlatmada; parlamayı önlemek, titreşimi, gölge düşümlerini planlamak ve ışık rengini doğru algılamak gerekir.
İş verimini artırmak ve dikkati dağıtmamak için, ses yalıtımına dikkat ederiz.
İklimlendirme, temiz hava ve nemlendirme vücut dengesi ve sağlığı konusunda çok dikkat etiğimiz konulardandır.
Tasarımda kullanılacak renkleri ise, çalışanları pozitif etkileyecek şekilde planlarız.
Sektörün etkileşimde bulunduğu diğer sektör ve alanlar nelerdir?
Biz anahtar teslimi projeler üreten bir mimarlık firmasıyız. Müşterilerimize mağaza, cafe, restoran ve ofis çözümleri sunuyoruz.
Bu yüzdende hemen her sektörle etkileşim içindeyiz.
Ama sadece ofisten bahsedecek olursak inşaat, mobilya, aydınlatma ve elektrik sektörleri bunların başında geliyor diyebiliriz.
Günümüz şartlarında olmazsa olmaz teknoloji şirketleri ile iletişimde olmamız gerekiyor.
Sektörün öde gelen şirketleri ile tedarikçimiz olarak çalışmaktayız.
Müşterilerimizin ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda ses, video sistemi, data, network, otomasyon gibi teknolojik sistemleri de projelerimize dahil ediyoruz.
Bu sayede müşterilerimiz dünyanın neresinde olursa olsun mobil cihazlarından ofisindeki cihazlara erişimini kolayca sağlayabilir.
Uyguladığımız teknolojilerle müşterilerimiz çoğu zaman iklimlendirme sistemi, ses görüntü sistemi ve zamanlama sistemi gibi birçok işini de ofise gelmeden çözebilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra bir çok projemizde yapay veya canlı çiçekler kullanarak, ofis alanlarının daha yeşil görünmesini sağlayarak çalışanlar üzerinde huzurlu bir atmosfer yaratıyoruz.
Bu sebeple etkileşimde olduğumuz sektörlerin içinde en keyiflisi diyebiliriz.
Ofis çözümlerinde dijitalleşme ile birlikte yaşanan değişimden firma(nız) ve sektör(ünüz) nasıl etkileniyor, neler değişecek?
Ofislerde teknolojik çözümler denildiğinde, dijitalleşme çağındayız ve bu her alanda kendini göstermektedir.
Her şeyin akıllı olduğu bir dönemde ofislerinde akıllı hale gelmesi kaçınılmaz.
Tasarımlarımızda farklı çizgilerimiz olsa da tüm ofislerin dijital olması gerekiyor. Bunların başında tüm alanda internet, hızlı şarj imkânı, kablosuz şarj, multimedya bağlantılar vardır.
Akıllı toplantı odası çözümleri, server’lara kolay ulaşım. Dijital partner ortaklarımızdan aldığımız desteklerle anında online toplantı sistemi, santral sistemini iptal ederek tüm sistemi internet üzerinden kurulumunu sağlayarak pratikleştirip ciddi oranda maliyeti düşürebiliyor ve verimliliği artırıyoruz.
Dijitalleşme ve endüstri 4.0 uygulamalarıyla birlikte değişen koşullara firmanız nasıl hazırlanıyor.
Firma olarak teknolojiyi severiz ve yakından da takip etmeye çalışırız.
Bu merakımızı projelerimize yansıtıyor olmamız da sektörde firmamızı öne çıkmaktadır.
Zaten endüstri 4.0 da dijitalleşmenin getirdiği noktadır.
Endüstri 4.0’ın temeli olan otomasyon konusunu ve internetin gücünü ofislerde artırarak müşterilerimizin işlerinde çağı yakalayarak rakiplerinin önüne geçmesine destek olmaya çalışmaktayız.
Bizde tasarımlarımızı dijitalleşme ile birleştirerek, rakiplerimizin önüne geçmekteyiz. HCA Mimarlık olarak sadece ofis yapmıyoruz.
Asıl işimiz mağaza, cafe, otel, hastane, fabrika ve showroom gibi ticari mekânları olduğundan, müşterilerimiz bizi tercih etmeside birden fazla sektöre yönelmiş olmamızdandır.
Önümüzdeki dönemde uygulamayı düşündüğünüz yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi verir misiniz?
Dijitalleşen dünyada ofislerimizde kullanım anlamında ciddi oranda etkilenmektedir.
Mobil cihazlar ve internet bağlantılarındaki gelişmeler sayesinde, küresel ağdaki cihazlar ciddi oranda artmaktadır.
Cihazların birbirine bağlanması birbirleri ile haberleşen ve bilgi paylaşımı yaparak akıllı bir ağ oluşturan “internetin nesneleri” ile sayılarının gittikçe artacağı kesin diyebiliriz.
Bu nedenle akıllı, çağı yakalayan yeni nesil ofisler tasarlamamız gerekmektedir.
Yeni nesil çalışma şartları ofislerin de bu yeni nesle uyum sağlamasını mecbur etmektedir.
Bundan uzak kalan şirketler yeniçağın çalışanlarına uyum sağlaması gerekmektedir.
Yeni nesil işler ve çalışanlar ofis ortamındaki masa sandalyeye gerek duymadan mobil cihazları ile de çalışabilmektedir.
Bu nedenle bizde ofis tasarımlarımızda alan planlamamızda bu gelişmelere göre revize ederek yaşam alanlarını artırmaktayız.
Ofiste Teknolojik Ürünler Kullanmak.
Masalar ve toplantı salonlarında rezervasyon sistemi ile istenilen anda dijital olarak rezervasyon yapılabilmekte, kullanıcının kullanım amacına göre ses, projeksiyon görüntü, online konferans vb. altyapısına entegre ederek, zaman ve mekan tasarrufu yapmak mümkündür.
Ofis ekipmanlarının enerji tüketimini ve verimliliğini artırmak için, otomasyon sistemini kullanmaktayız.
Bunu daha da geliştirmek amaçlı çeşitli sensörler yardımı ile alanlardaki hararetleri, ısıyı ve yoğunluğu hisseden sensörler ekleyerek ciddi ısıtma-soğutma ve enerji tasarrufları sağlanmayı hedeflemekteyiz.
Ergonomik ve haraketli mobilyalar kullanarak kişiye ve işe özel ayarlanabilir masalar ile çalışanların sağlığını korumak ve verimliliği artırmak istemekteyiz.
Tüm bu dijitalleşmede ana yatırım maliyeti yüksek olsa da yapacağı tasarruflar sayesinde, yatırım kısa sürede kendini amorti edecektir.
Sektörün Türkiye ve dünyadaki durumunu değerlendirir misiniz? (sektörün dünyada ve Türkiye’de parasal büyüklüğü, ithalat-ihracat rakamları, önde gelen ülkeler ve bunun nedenleri vb) Ekonominin kötü gittiği dönemlerde etkilenen sektörlerden biri ofis pazardır. Türkiye çapında yaklaşık 10 milyon metre kate A sınıfı ofis stoku bulunmaktadır. En çok İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, büyük şehirlerde stok vardır. 3 – 4 yıl içinde 13,5 milyon metre kare olması bekleniyor. İnşaat, kiralama, iç dekorasyon ve ofis mobilyası gibi birçok sektörü desteklemektedir.
Dünyada ofis sektörü çok ciddi boyutlara gelmiştir. Kar eden global şirkeler karlarını ve iş verimini artırmak için, ofis konusunda öncü olmaktadırlar. Dünyada ofis tasarımları konusunda daha rahat olduğundan özgün tasarımlar yapabilmekte, bunun sonucunda ofis anlayışı gelişen ve yenilikçi tasarımlar ortaya çıkmaktadır.
Türkiye’de sektörün yaşadığı sorunlar ve bunlara çözüm önerileriniz nelerdir?
Firmaya özel, kullanışlı ve iş verimini artırmak olmalıdır. Ofis kiralamadan önce yapılan hatalar sonrasında, tasarım yaparken sorun olmaktadır. Bu sorunlar;
Çalışacak personel sayısı, yapacakları işler belirlenmeli. Yapılan iş açık ofise uygun mu ya da hücresel odalar mı olmalı. Saha elemanınız çok ise alan daha küçük olabilir. Gelecek hedefleri gibi konuları netleştirip ihtiyacınız olan alanı iyi belirlemek gerekir.
Yeterli brif verilmediğinde ofisin işlevselliği ve kullanışlılığı konusunda yeterli verim alınamamaktadır.
Müşterilerimiz proje aşamasında gereken dikkati vermediğinden ofis bittiğinde sıkıntılar olmaktadır.
Bazı müşterilerimiz ofis içerisinde sosyal alanlar ayırdığımızda yer kaybı olarak bakabiliyorlar.
Fakat zamanla ne kadar gerekli olduğunu verim arttıkça görmekteler.
Adınız veya takma adınız.
Geçerli e-posta adresiniz.
Örnek: https:// veya https://www